Clermont-Ferrand
August 2006 - juli 2007
Rejsebrev
Kære alle
 
Så blev vores ’vilde’ projekt endelig en realitet. Det har været en lang, lang optakt, og der har været mange bekymringer undervejs. Var det det rigtige, vi gjorde? Turde vi virkelig gøre det? Hvordan med økonomien? Osv. osv.
 
Men nu er vi her, og vi har gjort det! Utroligt at vi fik hevet os selv op til at gøre det, men nu ligger et år foran os, meget anderledes, stadig med lidt sommerfugle i maven, men også med store forventninger. Vi har allerede fået styr på utroligt meget. Her er noget af alt det, som er sket på mindre end en uge:
 
I mandags, da vi ankom, gik turen straks i banken, for at få oprettet en konto. Det kunne egentlig ikke lade sig gøre, da vi ikke havde noget bevis for vores adresse, men før vi kunne få papirerne fra L’agence d’Immobilier (Udlejningskontoret), skulle vi have en konto, som kontoret kunne trække penge fra. En meget talende, men uhyre venlig bankmand oprettede en konto, det tog kun én time!
 
Jeg skal lige nævne, at Alain og Pascale og deres datter Laure, Natasjas veninde, har været utrolige! De har holdt os i hånden hele vejen, lavet aftaler, inviteret på mad, taget os på café, givet os en nøgle til deres lejlighed, så vi kan komme på nettet (vi får først internet den 25.-26. august), i det hele taget hjulpet os med alt. Vi står i dyb gæld til dem (hvis nogen fortæller os at franskmænd er selvoptagne og overlegne, så får de en på bær…).
 
Nå, efter banken til ejendomsbureauet, hvor en dame gennemgik papirerne med os,14 ark, som alle skulle godkendes med vores signatur. Tilbage i banken med papirerne for at få tegnet en forsikring på lejligheden, det er sådan, at lejeren i Frankrig også forsikrer lejligheden mod brand, altså ikke kun indboet. Men det var nu ikke særlig dyrt. Tilbage til ejendomsbureauet med forsikringen for endelig konfirmation af kontrakten.
 
Telefon og internetforbindelse samt 15 tv-kanaler blev bestilt hos Orange, men kan først effektueres omkring den 25. august. Gas og el blev åbnet, kontoret ligger lige overfor lejligheden.
 
Vi inviterede på cous-cous på en lokal tunesisk restaurant og sov hos Alain og Pascale, som sov hos Papi (Pascales far, morfar). Overdragelse af nøgler til lejligheden foregik tirsdag kl. 11. Hvilken overdragelse, damen fra bureauet gennemgik samtlige lofte, vægge, gulve og døre for skrammer og skader, og alt var noteret (igen mere end 10 ark papir). Selv for Pascale var det en speciel oplevelse, som hun senere gjorde godt grin med, men sådan skulle det altså gøres. Endelig efter 1½ time fik vi nøglerne, vi var nu bosat i Clermont-Ferrand!
 
Onsdag gik turen til St. Etienne (150 km), hvor vi angreb IKEA. Sverige midt i Frankrig! Vi købte borde og stole, tallerkner og bestik, glas og en lang række af de ting, som man ellers bare har og vi bestilte en sofa, som ankommer i næste uge. Regning på godt 8.000 kr. Efter hjemkomsten med en fuldt pakket bil ankom Alain med tre senge, som vi låner af Papi og vi købte selv en dobbeltseng og madras til vores soveværelse. Vi fik aftensmad hos Alain og Pascale, hun kan bare det der med mad, der er noget at lære! Sov igen hos A & P.
 
Torsdag gik turen til den lokale hvidevarebutik, hvor køleskab, vaske- og opvaskemaskine blev købt. Køleskabet fik vi med, vaske- og opvaskemaskine leveres i næste uge. Resten af dagen gik med diverse indkøb og Natasja og Lisbeth kørte til en stor blomsterhandel i Beaumont (forstad), hvor der blev købt blomster og krydderurter til terrassen samt havebord og stole. Vi spiste middag på Pinocchio, lokal italiensk restaurant. Vi sov i lejligheden for føste gang, nu var vi endelig hjemme i Frankrig!
 
Fredag gik med forskellige sysler, og om eftermiddagen havde Alain en aftale med en forsikringsmand, som han kendte. Igen stor venlighed, bilforsikringen, som banken havde fortalt os var uhyre vanskelig at få for udlændinge, og meget dyr, blev ordnet på ½ time, endda billigere end i Danmark! Men det var ikke gået uden Alain. Næste skridt med bilen er et besøg på Préfecture i næste uge, hvor den franske indregistrering skal ordnes. Vi spiste hos os selv, og gik i seng, godt trætte.
 
I går, lørdag, returnerede Natasja til Danmark fra lufthavnen i Lyon (225 km). Det var lidt hårdt at sige farvel til tøsen, det er anden gang vi sender hende af sted i forbindelse med Frankrig, men denne gang med modsat fortegn! Men forhåbentlig ser vi hende snart igen. Da vi trådte ind i lejligheden ringede hun fra Kastrup, hvor hun lige var ankommet. Tullede lidt rundt og gik endnu en gang trætte i seng.
 
Vi har desværre ikke fået vores pakkenelliker fra Danmark endnu, og nu bliver det tidligst onsdag i næste uge, da tirsdag er helligdag her og de fleste holder fri mandag også. Omadresseringen af posten fra Danmark virker, fantastisk! Vi har fået en fransk mobil, som I er velkomne til at ringe på, da vores danske mobiler udløber snart. Maja har også fransk mobil. Vi får som sagt fransk fastnettelefon omkring den 25., herom nærmere.
 
Ja, det var et udsnit af de første dage i Clermont, det har været hæsblæsende og forvirrende, men resumeet er: Formidable.