CÔTES DU RHÔNE

Châteauneuf-du-Pape med paveslottet øverst
Châteauneuf-du-Pape
 
Châteauneuf-du-Pape er uden tvivl Rhôneområdets dyreste og mest kendte vin. Om det også er den bedste, kan diskuteres, men de gode vine fra området er absolut i topklasse, og hører til vores favoritter. Men der skal betales mindst 200-300 kr. for en sådan. Vinene har den karakteristiske pebersmag, og ligger i procenter mellem 14 og 16½ og kan gemmes i op til 12-14 år.
 
Selve byen er egentlig ikke noget særligt synes vi, men hvis man går efter 'degustation', er der nok af muligheder. Den rødlige jord på vinmarkerne er typisk dækket ef sten, som på koldere for- og efterårsdage kan holde på solvarmen og opvarme jorden omkring vinstokkene.
 
Et af slottene i området, Château Des Fines Roches (se Vinslotte), er en gammel kending, forstået på den måde, at en gammel ven og genbo i en periode i 70-erne havde en kontakt til slottet, og importerede nogle af deres vine. Slottet fungerer som en slags 'opsamler', idet de har mange af de mindre omkringliggende vingårde i deres sortiment. Her skal nævnes Clos Bimard, en rå og vild Châteauneuf samt Juliette Avril, en fin og afbalanceret vin. Men det var dengang...
 

Sten på vinmarkerne

 
En bror til madame Odile (som havde Auberge Mireo i Cairanne), har et domaine i Châteauneuf-du-Pape, Domaine Berthet-Rayne.